Tipy VI.: ÚVOD

Témy: Daňové a odvodové tipy

Po ročnej prestávke je tu šiesty diel série „Daňové a odvodové tipy“. Ako obvykle, nabitý novinkami pre rok 2018 ale aj množstvom ďalších užitočných informácii.

V prvej kapitole nájdete prehľad legislatívnych zmien pre rok 2018 z oblasti dane z príjmov fyzických osôb, odvodov a pracovnej legislatívy. Významná časť zmien v Zákonníku práce však bude účinná až od 1.5.2018 – povinné príplatky, 13. a 14. platy – komentár sa vzťahuje na návrhy tak ako boli známe na začiatku roka 2018.

Druhá, tretia a štvrtá kapitola sú praktickými pomôckami pre mzdovú učtáreň. Všetko o dohodách – vrátane zavedenia výnimky z dôchodkového poistenia pre dôchodcov, odvodová výnimka, odvodová odpočítateľná položka.

Naopak piata až ôsma kapitola je určená osobám, ktoré samostatne podnikajú, resp. vlastnia menšie spoločnosti. Dostanete prehľad o daniach a odvodoch a ich možnej optimalizácií, ak ste živnostník, spoločník v s.r.o. alebo ak máte príjmy z autorských honorárov. Počnúc zdaňovacím obdobím 2017 sa rušia odvody na zdravotné poistenie z dividend a zavádza sa daň z dividend – o tom je 7. kapitola.

V deviatej kapitole si nájdu svoje športovci, športoví odborníci, športové kluby a zväzy. Na to plynule nadväzuje desiata kapitola – dobrovoľníci a dobrovoľnícke zmluvy.

Top témou knihy je porovnanie daňového a odvodového zaťaženia, ktoré nájdete v 11. kapitole. Je len na vás, ako tieto informácie využijete. Je rozdiel platiť 43% z príjmu na daniach a odvodoch alebo len 7%.

Ak vám informácie, ktoré získate v knihe, nebudú stačiť, odporúčam vám zaregistrovať sa na mojej stránke www.relia.sk. Za ročný poplatok 60 eur získate možnosť prístupu k rozšírenému platenému obsahu a za ročný poplatok 360 eur získate možnosť klásť Vaše otázky k daniam a odvodom, na ktoré dostanete odpoveď priamo odo mňa.

Chcem sa poďakovať tým, čo pomohli vzniknúť tejto knihe – najmä spoločnosti Arwakan s.r.o. za viacročnú spoluprácu, ďalej tlačiarni KO & KA (K-PRINT), jej zamestnancom a majiteľom. A najviac mojej rodine za podporu, trpezlivosť a pomoc a všetkým vám za vašu stálu priazeň ,-)

Napísané v januári 2018, Jozef Mihál

Odpovedám do 24 hodín,v priemere za 9 hodín

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.