P. F. 2018

Témy: blog

*

Hit rokov minulých, príležitostný príjem oslobodený od dane do 500 eur, je minulosť. Tú stovečku usporenú na daniach budete musieť nájsť inde.

*

Choďte do kúpeľov a nezabudnite si odložiť bločky. Získate tak 50 eur. Presnejšie o 50 eur sa vám zníži základ dane. Na dani ušetríte pekných 9,50 – slovom deväť päťdesiat.

*

Ak ste trvalý pobyt na Slovensku zrušili a žijete v Monaku, nepomôžete si, daň z príjmov budete musieť platiť na Slovensku. Teda, pokiaľ tu nepredáte aj víkendovú chalupu a nezrušíte detskú izbu v dome u rodičov. Aj náš známy cyklista pri návštevách Slovenska bude musieť bývať v hoteli.

*

Polepšia si dôchodcovia. Síce až od júla, a už sa im nebude zvyšovať za dohody dôchodok, ale ušetria. Celé 4% z príjmu na dohodu. To, že mzdárky vo firmách ošedivejú z kolotoča opravných výkazov pri duplicitne uplatnených dôchodkových výnimkách nikoho trápiť nemusí.

*

Zato živnosť s nulovými skutočnými výdavkami pri využití 60% paušálnych výdavkov znamená pre nového živnostníka daňovo-odvodové zaťaženie na úrovni 7%. Ak viete, ako na to, urobte si daňový raj na Slovensku.

*

V roku 2019 sa má zaviesť zúčtovanie sociálnych odvodov. V roku 2018 tak máte zrejme poslednú možnosť optimalizácie vašich príjmov zo živnosti formou pozastavenia živnosti. Počas pozastavenia živnosti sa zatiaľ do Sociálnej poisťovne neplatí.

*

Píšte články, programujte. Druhé najnižšie daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku na úrovni 10% je z honorárov z autorských licenčných zmlúv.

*

Do zabudnutia odchádza sociálno-demokratická odvodová odpočítateľná položka. Jej pôvodný osud, pomalé odumieranie podľa vzoru zamestnaneckej prémie, sa minister zdravotníctva rozhodol urýchliť eutanáziou. Firmy sa tak budú musieť pozrieť niekde inde. A to na slovenské národné trináste platy.

*

Najneskôr v marci budeme vedieť, ako to bude s oslobodením trinástych a štrnástych platov od odvodov a dane. „Reformy“ súčasnej vlády spočívajúce v rušení jedných výnimiek a zavádzaní nových sú síce ťažko pochopiteľné, ale zdravý sedliacky rozum radí využiť to.

*

Naopak, neskúšajte vo firmách napodobňovať nášho premiéra a zamestnávať (ešte k tomu na nočných zmenách) dobrovoľníkov. Nie každý má známosti na Inšpektoráte práce.

*

Bez ohľadu na zavedenie 13. platov a príplatkov za nočné zmeny, vy požiadajte o zvýšenie toho vášho platu. Najmä vtedy, ak ste špecialista a dobre sa rozumiete svojmu remeslu.

P. F. 2018.

*

Písané pre Hospodárske noviny

Odpovedám do 24 hodín,v priemere za 19 hodín

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.