Kniha DÔCHODKY: Kapitola 11. DÔCHODKY Z II. PILIERA

Témy: dôchodok,sociálne poistenie

*

Druhý pilier funguje úplne inak ako prvý pilier. Preto nie je celkom správne porovnávať, ktorý pilier je lepší - prvý či druhý.

Prvý pilier funguje na princípe priebežného financovania dôchodkov z odvodov a z dotácie od štátu. Tí, čo pracujú, platia odvody. Z nich Sociálna poisťovňa vypláca dôchodky ich poberateľom.

V prvom pilieri do značnej miery platí (a zrejme aj v budúcnosti bude platiť) princíp solidarity. To znamená, že slabšie zarábajúci majú v pomere k svojim odvodom relatívne vyššie dôchodky. Naopak, nadpriemerne zarábajúcim sa pri výpočte dôchodku nezohľadní celá suma zaplatených odvodov. O tom sa môžete sami presvedčiť v kapitolách 2.3 a 2.4 - občan, ktorý platí odvody z vysoko nadpriemerného príjmu, má osobný mzdový bod ohraničený hodnotou 3 a pri stanovení priemerného osobného mzdového bodu sa z hodnoty nad 1,25 započíta len 68%.

Druhý pilier znamená sporenie a investovanie na vlastných osobných dôchodkových účtoch. Druhý pilier je prísne zásluhový - výška vášho dôchodku bude priamo úmerná výške vašich odvodov.

Ak ste v druhom pilieri, časť vašich odvodov ide na váš osobný dôchodkový účet. Počas roka 2020 je to 5% z vymeriavacieho základu, v roku 2021 to bude 5,25% z vymeriavacieho základu atď... a od roku 2024 to bude 6%.

Osobný dôchodkový účet je naozaj váš. Je to váš majetok, ktorý vám spravuje dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) a v budúcnosti sa vám z týchto prostriedkov bude vyplácať doživotný dôchodok. V prípade nedožitia sa dôchodku vaše úspory zdedia pozostalí.

V druhom pilieri si môžete sporiť aj dobrovoľne. Žiaľ, táto forma sporenia bola daňovo zvýhodnená len v rokoch 2013 - 2016.

Pravidlá pre druhý pilier sú dané zákonom č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení.

Dohľad nad dôchodkovými správcovskými spoločnosťami vykonáva Národná banka Slovenska.

V roku 2020 na Slovensku pôsobí 5 dôchodkových správcovských spoločností:

  • Allianz - Slovenská d.s.s., a.s.
  • AXA, d.s.s., a.s.
  • DSS Poštovej banky d.s.s., a.s.
  • NN, d.s.s., a.s.
  • VÚB Generali, d.s.s., a.s.

Dôchodky z druhého piliera aktuálne ponúkajú dve životné poisťovne:

  • Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s.
  • Generali Poisťovňa, a.s.

*

 Uzamknutý obsah.

Zaregistrujte sa a získajte prístup k pokračovaniu článku

Odpovedám do 24 hodín,v priemere za 11 hodín

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.

Pozri 'Dôchodky (2020)' v obchode