Aké odvody a daň z príjmu treba zaplatiť, ak chcem maximálnu materskú?

Témy: materské,nemocenské dávky,sociálne poistenie

*

Častá otázka, ktorú dostávam od budúcich mamičiek alebo od oteckov chystajúcich sa na materskú, je, pri akej hrubej mzde (vymeriavacom základe, VZ) budú mať čo najvyššie materské.

A nasledujúca otázka znie, aké sa z takejto hrubej mzdy platia odvody a daň z príjmu. Ľudovo povedané, čo to bude "stáť", ak chce mamička alebo otecko získať maximálnu možnú materskú dávku.

*

Ako asi viete, materské za jeden deň jej čerpania sa vypočíta ako 75 % zo sumy denného vymeriavacieho základu (DVZ). A ten je podľa zákona o sociálnom poistení ohraničený.

Pre materské začínajúce v roku 2021 je maximálny možný DVZ vo výške 71,8028 eura.

Pre materské začínajúce v roku 2022 je maximálny možný DVZ vo výške 74,4987 eura.

V praxi to znamená, že ak plánujete začať poberať materské ešte v roku 2021, najvyššiu materskú dávku získate z vymeriavacieho základu, resp. hrubého príjmu 2184 eur.

Ak plánujete začať poberať materské v roku 2022, najvyššiu možnú materskú dávku získate z vymeriavacieho základu, resp. hrubého príjmu 2266 eur.

A ak plánujete začať poberať materské v roku 2023, najvyššiu možnú materskú dávku získate z vymeriavacieho základu, resp. hrubého príjmu odhadom približne 2400 eur.

*

Poznámka: V nasledujúcich výpočtoch pre zjednodušenie zaokrúhľujeme medzivýsledky na celé eurá matematicky.

*

 Uzamknutý obsah.

Zaregistrujte sa a získajte prístup k pokračovaniu článku

Odpovedám do 2-3 dní,v priemere za 31 hodín

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.