Likvidujte!

Témy: blog,daň z príjmov,dividendy,podiely na zisku,zdravotné poistenie

Tém na zaujímavý stĺpček je dosť. Napríklad, čo hovoríte na nové Kaliňákove (pardon „Turčanove“) obchody – či zlodejiny - na Balkáne? Aj vy obdivujete stavebnú firmu strýka premiéra Roberta Fica, tak úspešnú vo verejných obstarávaniach pri rekonštrukciách materských škôl z eurofondov? A čo poviete na Richterovo vyhlásenie „Systém funguje.“ ku kauze známej ako „Čistý deň Galanta“? Práve v čase, kedy z „Čistého dňa“ utiekli dve dievčatá...

Sú tu aj dobré správy. SaS na októbrové rokovanie parlamentu dáva návrh na zrušenie 2000 eurových pokút za neskoré prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne. Poznáte z vlastnej praxe. Vaša mzdárka hodinku meškala do práce – bola s dieťaťom u lekára – a tak prihlásila nového zamestnanca dve hodiny po tom, ako začal pracovať. Podľa nezmyselného ustanovenia zo zákona o nelegálnej práci ste sa tak dopustili nelegálneho zamestnávania a máte na triku pokutu 2000 eur. A to navrhujeme zrušiť – ide len o šikanu poctivých zamestnávateľov. Ak sa k SaS pridajú poslanci za SNS a Most, jeden z byrokratických nezmyslov posledných rokov bude zrušený. Tešte sa.

Okrem tohto návrhu SaS sa na októbrové rokovanie parlamentu dostáva aj Kažimírova novela zákona o dani z príjmov, ktorou sa zavádza daň z dividend. Pozor, dane sa budú platiť nielen z dividend, ale aj z likvidačného zostatku. Stručne a jasne – pokiaľ máte v pláne zlikvidovať vašu s.r.o. a proces začnete až po 1.1.2017, budete musieť zaplatiť novozavedenú daň z likvidačného zostatku.

Vtip je v tom, že podľa platného zákona o zdravotnom poistení sa pri likvidácií obchodnej spoločnosti z likvidačného zostatku poistné na zdravotné poistenie neplatí. Ak sa chystáte likvidovať vašu s.r.o. a začnete likvidáciu pred 1.1.2017, z vyplateného likvidačného zostatku zdravotné odvody neplatíte. A podľa novely zákona o dani z príjmov ešte nebudete platiť ani daň z likvidačného zostatku.

Ale ak si s likvidáciou nešvihnete a proces likvidácie firmy začnete až po 1.1.2017 – daň z príjmov z likvidačného zostatku platiť budete.

A preto: Likvidujte! A začnite ešte pred Silvestrom.

Odpovedám do 24 hodín,v priemere za 7 hodín

 Diskusia je uzamknutá.

Rozšírte svoju registráciu a získajte prístup do diskusie. Položte svoju otázku Jozefovi Mihálovi.